חזרה לרשימת עמיתים
מחזור ז' 2018-2017

ד"ר פניאלה דותן




ד"ר פניאלה דותן היתה עמיתת ממשק במשרד הבריאות, ושימשה יועצת מדעית למשנה למנכ"ל, פרופ' איתמר גרוטו, ולראשת שירותי בריאות הציבור, ד"ר רבקה שפר. כיום פניאלה עובדת כמנהלת תחום תהליכי טיפול בשפכים עירוניים במשרד להגנת הסביבה.

פניאלה סיימה תואר ראשון בהנדסה כימית, ותואר שני בהנדסת סביבה ומים בטכניון – מכון טכנולוגי לישראל. את הדוקטורט עשתה במחלקה להידרולוגיה ומיקרוביולוגיה סביבתית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. במסגרת לימודי הדוקטורט חקרה השפעות טכנולוגיות וסוציולוגיות על גורל חומרים משבשי פעילות הורמונלית בגוף במכוני טיהור שפכים ובנחלים חוצי-גבולות, מחקר שהיה משותף לרשות הפלסטינית ולישראל. לפניאלה ניסיון עשיר ורב כמהנדסת מים במגזר הפרטי, שם היא עסקה בתכנון תשתיות מים וביוב ובכתיבת תוכניות אב. פניאלה גם עבדה כמהנדסת סביבה במגזר הציבורי, שם היא עסקה במגוון נושאים סביבתיים, כדוגמת טיפול בבעיות סביבתיות שמקורן בתעשייה, פיקוח על זיהומי מים בנחלים, טיפול תרמי בפסולת ועוד.

במסגרת פעילותה בשנת ממשק במשרד הבריאות עסקה פניאלה, בין היתר, בנושאים הבאים:

  • תוספת מגנזיום למים מותפלים – פניאלה הקימה וריכזה ועדה בין-משרדית, שמטרתה להקים מתקן חלוץ לתוספת מגנזיום למים מותפלים. מטרת הוועדה להמליץ על מתווה מתקן החלוץ, תכולתו והיקפו, ובכלל זה מפרט העבודה, השלבים, המתודולוגיה והמדדים המדויקים לבחינת הנושא.
  • כלבת – במהלך השנה אירעה התפרצות של מחלת הכלבת באזור הצפון והעמקים. פניאלה הצטרפה לצוות שניהל את התפרצות המחלה, והתווה את מדיניות המשרד בהיבט האפידמיולוגי. היא הציגה את מדיניות המשרד ואת פעילותו בפורומים שונים.
  • סלמונלוזיס – סלמונלוזיס הינו זיהום הנגרם ע"י חיידק הסלמונלה. הביטוי הקליני העיקרי שלו אצל בני האדם הוא דלקת בדרכי העיכול. התפרצות תחלואה בסלמונלה אצל בני אדם מקורה על פי רוב בחשיפה למזון מזוהם מן החי. פניאלה ביצעה סקירה נרחבת של הנעשה בעולם באשר למדיניות הטיפול בלולי עופות ולביצוע קריאה להחזרת מזון מזוהם כדי לגבש מדיניות בנושא זה בישראל.
  • כתיבת המלצות לסף קרינה בלתי מייננת לעובדי הרכבת בקווי חשמל – ביצוע סקירה של הנחיות והמלצות בנושא זה בעולם, בעבודה משותפת עם מכון גרטנר. לאחר למידה מעמיקה של הנושא גיבשה פניאלה הנחיות סף קרינה בלתי מייננת לעובדי הרכבת בקווי חשמל.
  • קרינה בלתי מייננת ממכשור רפואי – פניאלה סיכמה ממצאים שהגיעו למשרד הבריאות בנושא פליטות קרינה בלתי מייננת ממכשור רפואי בבתי חולים, והצטרפה לצוות המגבש המלצות לשימוש בהם.

תוכנית ממשק הייתה עבורי הזדמנות מדהימה ללמוד איך מתקבלות החלטות בממשלה, ולהיות שותפה להתוויית מדיניות בנושאים אקטואליים, המשפיעים על חיי היום-יום של תושבי מדינת ישראל, תוך שימוש במיומנויות שרכשתי באקדמיה ובחיי המקצועיים.

ההשפעה של פניאלה על הסביבה בישראל: כתיבת המלצות לסיפי קרינה בלתי מייננת לעובדי רכבות חשמליות

לקראת עידן הרכבות החשמליות ופתיחת קו הרכבת לירושלים, סקרה פניאלה את המדיניות הננקטת בעולם באשר לסיפי חשיפה מותרים לקרינה בלתי מייננת לעובדי רכבות חשמליות, וכתבה הנחיות לעובדי רכבות חשמליות לעבודה בסביבה בריאה.

Please complete the captcha.