חזרה לרשימת עמיתים
מחזור י"ג 2024-2023

ד"ר חן קניגסברג-ארואץ




ד"ר חן קניגסברג-ארואץ היא עמיתת ממשק במשרד האנרגיה והתשתיות, לצד אילן נסים ראש אגף הסביבה, מִנהל אוצרות טבע.

לחן תואר שני ושלישי במדעי כדור הארץ והסביבה מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. חן סיימה את תואר המוסמך בהצטיינות, ובמסגרתו חקרה תפוצת תמלחות ממתקני ההתפלה על מדף היבשת הישראלי הרדוד והשפעתה על החוריריות (פורמניפרה) בסביבה הימית כיום ובעתיד. בתזת הדוקטורט חקרה חן את ההשפעה של העלייה בטמפרטורה ובמליחות ביחד ובנפרד על חוריריות שוכנות קרקעית, כמערכת מודל לתגובת המערכת האקולוגית לשינויים גלובליים. מחקריה פורסמו בכתבי עת מדעיים בדירוג גבוה, בהם Science of the Total Environment. לחן ידע אקדמי רב בנושאי סביבה וקיימות, הכולל הבנה מעמיקה של השפעות האדם ושינוי האקלים על מערכות אקולוגיות ימיות וחוריריות כחיית מודל למערכת קיבוע פחמן טבעית.

נוסף על כך, במהלך לימודיה האקדמיים הציגה חן את מחקרה בשבעה כנסים בין-לאומיים, הדריכה תלמידי תיכון במחקר במסגרת פרויקט אלפא ובפרויקט הלאומי לגיאולוגיה, התנדבה כחברת ועד בחברה הגיאולוגית הישראלית במשך שנתיים, לימדה במחלקה למדעי כדור הארץ וסביבה באוניברסיטת בן-גוריון, ובשנה האחרונה ללימודים עסקה בניהול המעבדה לחקר פורמניפרים.  במסגרת תפקידה באגף הסביבה, משרד האנרגיה והתשתיות, פעלה חן לקידום מדיניות להפחתת פליטות של פחמן דו-חמצני מהתעשייה במספר רבדים:

מדיניות של תפיסה והטמנה של פחמן דו-חמצני כסיוע לכלכלה מאופסת פליטות – חן גיבשה והובילה מדיניות של להפחתת פליטות פחמן דו-חמצני על ידי עידוד התפיסה מהתעשייה הפולטת. עבודה זו מתעתדת להמליץ על אמצעי מדיניות פיסקליים רוחביים שיקדמו ויעודדו תפיסת פחמן דו-חמצני  במקור, בארובות של תחנות כוח, והטמנתו בתצורות גיאולוגיות מתאימות (CCS), במטרה להתקדם לכלכלה מאופסת פליטות ולעמידה ביעדי האקלים הלאומיים והבין-לאומיים.

קידום השימוש בתת-הקרקע לאיפוס פליטות גזי חממה – חן הביאה לפרסום מסמך רקע למדיניות משרד האנרגיה והתשתיות בנושא השימוש בתת-הקרקע במטרה לאיפוס פליטות על ידי הטמנת פחמן דו-חמצני, הפקה או אגירה של אנרגיה בתת-הקרקע, במטרה לצמצם פליטות לאטמוספרה לטובת השגת היעדים הלאומיים למשק דל-פחמן.

שיתופי פעולה בין-אגפיים – חן הובילה צוות משימה ייעודי לסנכרון פעולות המשרד לקידום מדיניות צמצום פליטות, הפקה ואגירה של אנרגיה על ידי השימוש בתת-הקרקע, לרבות הטמנת פחמן דו-חמצני, הפקת מימן כחול וירוק וקידום עמק מימן, אגירת אוויר דחוס וגז טבעי. הצוות כלל נציגים מאגף אסטרטגיה, אגף בכיר תכנון פיזי, יחידת המדען הראשי, הלשכה המשפטית, רשות הגז ומִנהל אוצרות טבע. במסגרת פעולות הצוות בנתה חן את מפת הדרכים לעשור הקרוב בתחום צמצום פליטות על ידי השימוש בתת-הקרקע בישראל וכן תוכנית עבודה מפורטת לשנה הנוכחית.

קידום האסדרה המאפשרת – חן הייתה שותפה ביצירה ובכתיבה של תיקון חוקתי שהסדיר את מתן הזכויות ושימושים אפשריים בתת-הקרקע במטרה לאיפוס פליטות, ובכתיבת תזכיר חוק נוסף על פיתוח דרישות והנחיות למתן רישיונות לזכויות בקרקע למען החדרה של פחמן דו-חמצני, זאת תוך תשומת הדגש על הפן הסביבתי והגנה על הסביבה בתת-הקרקע ומעל הקרקע.

צוות בין-משרדי לכלכלה כחולה – חן הייתה שותפה בצוות בין-משרדי בשם פרויקט כלכלה כחולה לצד עמיתי ממשק נוספים, ד"ר מיכל  גולדנברג מהמטה לביטחון לאומי, ד"ר מעיין נדר ממשרד החקלאות וד"ר מתן שיינר מהלשכה הלאומית לסטטיסטיקה. הצוות בחן סוגיות של ניהול מאגר מידע אחוד שיאגד את המידע הדרוש לקידום כלכלה כחולה מקיימת.

קידום מדיניות הטמנה בקרב בעלי עניין נוספים – חן פעלה לקידום המדיניות להטמנת פחמן דו-חמצני שנפלט מהתעשייה עם בעלי עניין נוספים בתחום לרבות רמ"י, המשרד להגנת הסביבה, המכון הגיאולוגי לישראל ורשות המים, על ידי קיום פגישות שוטפות.

קידום פיילוט הטמנת פחמן דו-חמצני – חן קידמה מסמך מפרט לפיילוט מחקרי ומסחרי שמטרתו תהיה לבחון את תהליך הטמנת הפחמן הדו-חמצני בתת-הקרקע בישראל. המפרט מגדיר את ההנחיות והדרישות המפורטות עבור כל שלבי הפרויקט. הדרישות האלה שמות דגש מיוחד על שמירת הסביבה, ניטור, דיווח ואימות הממצאים.

אחרי שנים רבות באקדמיה והתמחות במחקר במדעי כדור הארץ והסביבה ראיתי בשנת ממשק הזדמנות לתעל את הידע שצברתי ואת היכולת המקצועית שלי לתהליכים שמעצבים את קבלת ההחלטות שישפיעו על כולנו שנים ועשורים קדימה.

השפעתה של חן על הסביבה בישראל:

הנעה של תהליכי רוחב משמעותיים וארוכי-טווח בנושאי סביבה ואפחוּת שינוי האקלים, בדרך לכלכלה מאופסת פליטות ועמידה של ישראל ביעדי האקלים הלאומיים והבין-לאומיים.

Please complete the captcha.