מודל התכנית מתבסס על תכנית העמיתים Science & Technology Policy Fellowships Program של הארגון האמריקאי AAAS - The American Association for the Advancement of Science הפועלת כארבעה עשורים. התכנית האמריקאית היוקרתית צוברת הצלחות בהשמה של למעלה ממאתיים עמיתים מתחומי מדע מגוונים בממשל האמריקאי בכל שנה, ובביסוס רשת לשיתופי פעולה בין מומחים ואנשי ממשל. מדי שנה משולבים מדענים בלמעלה מתריסר סוכנויות פדרליות, במגוון משרדי ממשל וועדות קונגרס; למעלה מ-50% מבוגרי התכנית משתלבים בהמשך דרכם המקצועית בתפקידים בזרועות הממשל השונות ובקונגרס, כגון: מחלקת המדינה, הסוכנות להגנת הסביבה, מחלקת האנרגיה, הסוכנות לפיתוח בין-לאומי, הקרן הלאומית למדע, המוסד הלאומי לבריאות ועוד.
מטרת התוכנית
הצורך
האתגרים הסביבתיים הניצבים בפני החברה הישראלית כיום קשים ומורכבים מאי פעם, ולצורך התמודדות עימם נדרשת הבנה מעמיקה בתחומי ידע מגוונים. אנו מאמינים כי תהליך קבלת החלטות מושכל ומבוסס מדע הוא הדרך לקידום פתרונות מיטביים לאתגרים הסביבתיים העומדים לפתחנו, ולשיפור איכות החיים והסביבה בישראל. לשם כך ייסדנו את תכנית ממשק.
המענה
תכנית ממשק משלבת דוקטורים מצטיינים בגופי הממשל למשך שנה אחת, כדי לסייע בהתמודדות עם סוגיות משמעותיות בתחומי הסביבה. עמיתי ממשק מתאפיינים ביכולת חשיבה מדעית מושכלת ובהיכרות עם כלים לחיפוש ידע מדעי ולאיתורו, והם בעלי ניסיון בניתוח ובאפיון סוגיות מורכבות, שאינן בהכרח מתחום המומחיות הישיר שלהם.
במהלך השנה עוברים העמיתים מסלול הכשרה ייעודי ומקיף המעמיק את היכרותם עם הזירה הציבורית, מפתח מיומנויות להנגשת מדע וחושף בפניהם את הסוגיות הסביבתיות המרכזיות שאיתן מתמודדת ישראל.
תכנית ממשק פועלת לחולל שינוי בשלושה ממדים:
סביבתי-חברתי
הכשרת מאגר מומחים במדעי הסביבה והאקולוגיה שיהיו מיומנים במחקר, בסקירת ידע רב-תחומי ובהנגשתו לאנשי הממשל. העמיתים לומדים להכיר מקרוב את המינהל הציבורי על מנגנוניו השונים, ומסייעים לרתום את המדע לקבלת החלטות בסוגיות של מדיניות סביבה.
מוסדי
העמדת אנשי אקדמיה מנוסים במחקר, באיתור ידע ובניתוחו לרשותם של גופי הממשל בבואם לקבל החלטות ולעצב את מדיניות הסביבה בישראל.
אישי
העצמה אישית ומקצועית לבוגרי אקדמיה מוכשרים בעלי רצון להתפתח ולהשפיע. במהלך התכנית עוברים העמיתים הכשרה ייחודית, רוכשים ניסיון מעשי, לומדים להכיר את המערכת הציבורית מבפנים, מקבלים כלים להנגשת מדע לציבור, ומפתחים כישורי מנהיגות אישיים ומקצועיים.
מבנה התכנית
התמחות במשרדי ממשלה
במהלך השנה מתמחים העמיתים במשרדי הממשלה במשך ארבעה ימים בשבוע. כל עמית משובץ טרם תחילת התכנית באחד ממשרדי הממשלה השותפים בתכנית, ומוצמד למנטור – דמות בכירה בעלת תפקיד מפתח במשרד – ומשמש לו יועץ מדעי-סביבתי. העמית עוסק במהלך השנה בנושאים ייעודיים, בהתאם להגדרת התפקיד שנקבעה מראש ולפי צורכי השעה.
תכנית ההכשרה
במהלך התכנית מתכנסים העמיתים ליום בשבוע שמוקדש ללימוד ולהכשרה. תכנית הלימודים מותאמת לשלבים השונים של פעילות העמיתים בגופי הממשל. במסגרת זו זוכים העמיתים לקבל מידע רב וחיוני על תהליכי קבלת ההחלטות וקביעת המדיניות הסביבתית בישראל ממיטב המרצים באקדמיה ומבכירים בשירות הציבורי, במגזר הפרטי ובחברה האזרחית, ורוכשים כלים של פיתוח מנהיגות והעצמה אישית.
המשתתפים בתכנית זוכים במלגה חודשית נדיבה.
תכניות בעולם
הצוות
דו"ח הערכה לתכנית ממשק
בתום שני המחזורים הראשונים של תכנית ממשק פנתה האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה לד"ר ריטה סבר, והזמינה ממנה מחקר הערכה שיבדוק את התכנית בשני כלי הערכה מרכזיים: א. הערכה מסכמת על התכנית בשני מחזוריה הראשונים; ב. הערכה מעצבת, שתאפשר לשפר את התכנית בעתיד. שאלת המחקר הראשית שהצבנו בפני ד"ר סבר משותפת לשתי ההערכות, ונוגעת למידת האפקטיביות של התכנית: האם ניתן להצביע על תרומה של תכנית ממשק בכלל ושל פועלם של עמיתי ממשק בגופי הממשל בפרט, לעיצוב מדיניות הסביבה בישראל כך שתהיה מבוססת על תשומות מדעיות? או במילים אחרות – האם התכנית מצליחה לחבר בין ידע מדעי למדיניות סביבה? לשאלה זו הוספנו שאלות משנה בתחומים הבאים: הגדרת מדדי הצלחה, אמצעים חסרים או משלימים שרצוי להוסיף לתכנית, צורך בתכנית בוגרים, הרחבת מעגל השותפים, גורמים המשפיעים על הצלחת העמיתים, נקודות חוזק ונקודות חולשה של מערך גיוס העמיתים, שיקולים לשיבוץ העמיתים במשרדים השונים, שביעות הרצון של השותפים לתכנית ומיתוג התכנית. לקריאת הדו"ח המלא