חזרה לרשימת עמיתים
מחזור י"ג 2024-2023

ד"ר טל אולוס




ד"ר טל אולוס היא עמיתת ממשק במשרד הביטחון לצד איתן ארם, ראש החטיבה לתשתיות והגנ"ס, וחנן נוה, ראש המערכה להגנת הסביבה באגף אמו"ן (מבצעים, לוגיסטיקה ונכסים).

טל סיימה תואר ראשון בהיסטוריה ובגיאוגרפיה, ותואר שני בניהול ומדיניות משאבי טבע וסביבה מבית הספר המתקדם ללימודי סביבה באוניברסיטה העברית בירושלים. היא בעלת דוקטורט מהמחלקה לגיאוגרפיה ומבית הספר המתקדם ללימודי סביבה באוניברסיטה העברית בירושלים. מחקריה של טל עוסקים בהשפעות של שינוי האקלים ואירועי אקלים על תהליכי הגירה ועל התפתחות של קונפליקטים ובהשתנות של שיח האקלים לאורך השנים האחרונות. היא בוחנת גם שאלות עומק על הקשר שבין שינויים אקלימיים וסביבתיים לתהליכים בחברות אנושיות גם מפרספקטיבה היסטורית. במאמר שהתפרסם בכתב העתHumanities and Social Sciences Communications (Nature), בחנה טל איזה סוג של אנומליות אקלימיות יכול לערער יציבות חברתית, וכן כמה זמן ובאיזו עוצמה צריך להיות אירוע אקלימי כדי לעורר שינוי חברתי משמעותי.

במהלך לימודיה, וקודם שהגיעה לממשק, טל הייתה שותפה להקמה של מיזם בתחום מדעי הרוח הדיגיטליים בשיתוף האוניברסיטה העברית, הספרייה הלאומית ורשות העתיקות ובמימון משרד המדע והטכנולוגיה, בשם "מרכז הידע לתולדות ירושלים ע"ש רוני אלנבלום", וריכזה את המחקר והפעילות בו.

בתפקידה כעמיתת ממשק במשרד הביטחון מובילה טל את הפרויקטים הבאים:

  • קידום והטמעה של 'רכש ירוק' במשרד הביטחון: רכש ציבורי ירוק הוא רכש ציבורי של ממשלות שניתן לקדם דרכו גם מטרות 'ירוקות', כגון הגנה על הסביבה והתמודדות עם משבר האקלים. תחת אגף אמו"ן במשרד הביטחון מתקיימת פעילות ענפה של רכש לוגיסטי. במסגרת פעילות רכש זו מובילה טל הטמעה של קריטריונים "ירוקים" במכרזי האגף, בין היתר בתחומי התחבורה, הפסולת, האלקטרוניקה, הגינון וההדברה. נוסף על כך, טל כתבה מסמך עבודה מעשי לקידום "רכש ירוק" עבור כל אגפי משרד הביטחון. 
  • גיבוש תוכנית הכשרה ל"אוריינות אקלים" לעובדי משרד הביטחון: במסגרת שנת ממשק טל מובילה ומגבשת תוכנית הכשרה בנושא שינוי האקלים והשלכותיו עבור עובדי משרד הביטחון. התוכנית כוללת מסלול הכשרה לדרגים הגבוהים במשרד, שמטרתה לתת ידע וכלים מקצועיים ויישומיים להתמודדות עם אתגרי האקלים, כך שיוכלו להיתרגם לתהליכי קבלת החלטות. מסלול נוסף נועד לכלל עובדי המשרד, ומטרתו להקנות ידע ולהעלות את המודעות למשבר האקלים ולהשלכותיו. 
  • צמצום בזבוז מזון והפחתת פליטות בתחום ההסעדה במשרד הביטחון: במסגרת מפת הדרכים להיערכות לשינוי האקלים באגף אמו"ן במשרד הביטחון טל מובילה מספר צעדים לצמצום בזבוז המזון בשירותי ההסעדה של המשרד, ובראשם קידום תרומת עודפי המזון של המשרד. המהלך כולל לימוד הנושא מהיבטיו המשפטיים, המנהליים והלוגיסטיים ורתימת שותפים שונים במשרד לקידום הנושא. נוסף על כך, טל מקדמת עבודה משותפת עם תזונאית המשרד להטמעה של שינויים בריאותיים-סביבתיים בתפריט.
  • כתיבה של מכרז וליווי תהליך ההתקשרות עבור מתקני מִחזור פסולת אורגנית במטבחים בבסיסי צה"ל: במסגרת הצעדים להיערכות המשרד להפחתת פליטות גזי חממה, כתבה טל, יחד עם צוות מקצועי בחטיבה, מכרז מיוחד שנועד להתקין במטבחים בבסיסי צה"ל מתקנים למִחזור פסולת אורגנית. המכרז חדשני בכך שהוא מכיל בתוכו מחשבון פליטות שפותח יחד עם המשרד להגנת הסביבה, ונותן עדיפות לטכנולוגיות ולמתקנים שתהליך המִחזור שלהם פולט פחות גזי חממה.
  • גיבוש שינויים והתאמות סביבתיות בתהליכי העבודה של הרשות לפינוי מוקשים (רלפ"מ): תפקידה של רשות זו הוא לגבש אמות מידה ונהלים לפינוי שדות מוקשים, לתכנן את תוכניות הפינוי ולהוציא אותן לפועל. הפעולות האלה, שנועדו להסיר את הסיכונים של שדות המוקשים בארץ, מצריכות שימוש בשיטות עבודה שעלולות לפגוע בסביבה. במסגרת תפקידה באגף אמו"ן טל חקרה וגיבשה חלופות לשיטות עבודה ידידותיות יותר לסביבה, שיוטמעו בתוכניות העבודה של הרלפ"מ. העבודה כללה תיווך ושיח בין הרלפ"מ לבין גורמים מהמגזר הפרטי והממשלתי. 
  • מפת דרכים לקידום אגירה ואנרגיה מקיימת ברשויות מקומיות במצבי חירום: טל חברה בצוות המשימה הבין-משרדי, יחד עם ד"ר אריאל גרייזס, עמית ממשק במשרד האנרגיה, וד"ר תמר רוזמרין-זאב, עמיתת ממשק במשרד להגנת הסביבה. הצוות מקדם מעבר לשימוש באגירה של אנרגיות ממקורות מתחדשים (בעיקר PV) במתקני קליטה ברשויות מקומיות, שייתן מענה להפסקות חשמל במצבי חירום, ויבטל את הצורך בשימוש המקובל כיום בגנרטורים מזהמים. הצוות כותב מסמך ראשון מסוגו, הממפה את החסמים הטכנולוגיים ואת חסמי התקינה והאסדרה הקיימים להתקנה של מתקני אגירה, ומאפיין את גודל האגירה הנדרש לצורכי שגרה ולצורכי חירום במתקני הקליטה של הרשויות. נוסף על כך, המסמך מכיל פרוטוקול מסודר לשימוש באנרגיה בשעת חירום, וכן חישוב טכנו-כלכלי של המימון הנדרש לרשויות מקומיות לעידוד של התקנת מתקני אגירה. תוצר נוסף של הפרויקט יהיה הרחבת ההגדרה של מצבי החירום, כך שיכללו גם אירועי אקלים קיצוניים. 

לאורך שנותיי באקדמיה חיפשתי תמיד את השילוב בין המחקר לבין העשייה הציבורית והחברתית. תוכנית ממשק מאפשרת את השילוב הזה בצורה הכי טובה שיש, ומעניקה ידע וכלים שימושיים לכניסה לתוך העולמות האלה. העבודה במשרדי הממשלה מאפשרת להיות במקומות שמקבלים בהם החלטות בנושאים שמשפיעים על כל אחד מאיתנו. היכולת להיות שותפה במנגנון הזה ולהביא לשם את הזווית המדעית, האקלימית והסביבתית, ולבסוף גם להשפיע על החלטות שמתקבלות, נותנת תחושת סיפוק ומשמעות גדולה.

השפעתה של טל על הסביבה בישראל: קידום מודעות והיערכות לשינוי האקלים במערכת הביטחון, גם בזמן מלחמה.

טל גיבשה כלים פרקטיים, קידמה מהלכים שמסייעים ליישום של תוכניות היערכות לשינוי אקלים במשרד הביטחון, ופעלה להעלאת המודעות לקשר שבין שינוי האקלים לביטחון על היבטיו השונים.

Please complete the captcha.