חזרה לרשימת עמיתים
מחזור י"ג 2024-2023

ד"ר מעיין נדר




ד"ר מעיין נדר היא עמיתת ממשק בחטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה ובשירותי ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, לצד אורי צוק בר, סמנכ"ל בכיר מחקר, כלכלה ואסטרטגיה, חגי שניר, מנהל שה"מ, ד"ר יעל קחל, מנהלת תחום בכירה מחקר, כלכלה ואסטרטגיה וד"ר גדעון טופורוב, ממ"ר חקלאות מקיימת והיערכות לשינוי אקלים. למעיין דוקטורט בביולוגיה ימית מאוניברסיטת חיפה, ומחקריה עסקו בתהליך יצירת השלד המינרלי באלמוגים. בתפקידה מעיין עוסקת בגיבוש צעדים להפחתת פליטות גזי חממה בענף החקלאות ובסוגיות של ביטחון מזון.

למעיין תואר ראשון במדעי הים והסביבה מהמרכז האקדמי רופין, ותואר שני בביולוגיה ימית מאוניברסיטת חיפה. היא סיימה בהצטיינות דוקטורט בביולוגיה ימית באוניברסיטת חיפה. מחקרה היה רב-תחומי ועסק בתהליכים פיזיקליים, כימיים וביולוגיים ליצירת השלד הגירני באלמוגי אבן במהלך שלבי החיים השונים. מחקרה היה חלוצי, וכלל יישום שיטות חדשניות במחקר מיקרוסקופי, ספקטרוסקופי ומולקולרי, וזכה לפרסום בכתבי עת בין-לאומיים מובילים. במהלך לימודיה נבחרה מעיין להציג את תוצאות מחקרה במספר כנסים בין-לאומיים מובילים בתחומי מחקרה: The Gordon Research Conference (GRC) בניו המפשייר, ארה"ב; The European Coral Reef Symposium (ECRS) באוקספורד, אנגליה; The International Coral Reef Symposium (ICRS) בברמן, גרמניה. במקביל ללימודיה עסקה מעיין בהוראה ותרגלה קורסים לתארים מתקדמים.

במסגרת תפקידה כעמיתת ממשק במשרד החקלאות מסייעת מעיין בתוכנית הבין-משרדית לביטחון מזון ומקדמת גיבוש תוכנית להפחתת פליטות גזי חממה בחקלאות. התוכנית כוללת:

    • ייעול הדישון בחנקן: חנקן הוא אחד מיסודות ההזנה החיוניים ביותר לצמח, אך שימוש עודף בו מוביל לפליטות של גז החממה רב-העוצמה חנקן תת-חמצני (N2O). במסגרת התוכנית להפחתת פליטות השאיפה היא לייעל את השימוש בחנקן כדשן בשטחים החקלאיים וכך להפחית את היקף הפיכתו לגז חממה. לצורך כך, הצליבה מעיין בין היקף השטחים החקלאיים להמלצות הדישון לגידולים השונים. נוסף על כך, מעיין מקימה ועדת מומחים הכוללת אנשי מחקר מהאקדמיה ומדריכים חקלאיים משירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות, שייבחנו בה פתרונות לייעול הדישון בחנקן ולשימוש מדויק בו.

 

    • לכידת פחמן בחקלאות: חקלאות פחמן היא חקלאות המגדילה את לכידת הפחמן או לחלופין מפחיתה פליטות גזי חממה. ממשקי גידול סביבתיים, כגון גידולי כיסוי, מחזור זרעים, מינימום עיבוד, הטמעת ביו-פחם או פעולות הפטרייה מיקוריזה בקרקע, מאפשרים לכידת פחמן אורגני והטמנתו, ולכן התוכנית כוללת המלצות למעבר לממשקי גידול סביבתיים.

 

    • מנגנון קיזוז פחמן לחקלאים: המנגנון הוא כלי פיננסי המאפשר קיזוז פליטות של גזי חממה. הכלי מתבסס על מסחר בין יוזמות שמקבעות פחמן וכאלה הפולטות פחמן בהיקפים נרחבים. כלי זה מוכר בעיקר בתעשייה, אך הוא רלוונטי גם לחקלאות בהקשר של גידולים חקלאיים ספציפיים ושל אגרי-טק. כדי להעלות את הנושא למודעות בקרב חקלאים ולקדם אותו כתבה מעיין מאמר סקירה. נוסף על כך, מעיין עורכת לראשונה כנס שיתוף ציבור למדריכי חקלאים ולחקלאים, שיוצגו בו אפשרויות להשתלב במנגנוני קיזוז פחמן.

 

    • פליטות מתאן מפעילות בעלי חיים: אחד מגזי החממה העיקריים בחקלאות הוא מתאן, הנפלט, בין השאר, בתהליך העיכול של בעלי חיים מעלי גירה. היקף פליטות המתאן תלוי בתצורת ההזנה של בעלי החיים. באירופה הזנת בעלי החיים כוללת יציאה למרעה, אך בשל ההיקף המוגבל של שטחי מרעה בישראל אין כמעט שימוש בשיטה זו, וההזנה מתבססת על גרעינים שונים ותחמיץ. לכן, צעדי הפחתת פליטות אצל בעלי חיים שמשמשים באירופה אינם רלוונטיים לישראל. במסגרת התוכנית להפחתת פליטות בחקלאות מעיין עובדת עם חוקרים כדי לנסח תוכנית להפחתת פליטות שתהיה מותאמת לגידולים ולתזונה הישראליים.

 

 

צוות בין-משרדי לכלכלה כחולה – מעיין שותפה בצוות בין-משרדי בשם פרויקט כלכלה כחולה לצד עמיתי ממשק נוספים, ד"ר מיכל גולדנברג, מהמטה לביטחון לאומי, ד"ר חן קניגסברג-ארואץ, ממשרד האנרגיה, וד"ר מתן שיינר, מהלשכה הלאומית לסטטיסטיקה. הצוות בחן סוגיות של ניהול מאגר מידע אחוד שיאגד את המידע הדרוש לקידום כלכה כחולה מקיימת.

תוכנית ממשק העניקה לי הזדמנות לקדם ולעלות למודעות את נושאי הסביבה ואת חשיבותם. בתוכנית למדתי איך ניתן לקדם את העשייה הסביבתית למען תועלת הציבור מתוך הממשלה, ליצור שיתופי פעולה רב-מגזריים ולמנף את יכולותיי בעשייה זו. אני רואה חשיבות עליונה בשמירה על הסביבה ועל משאבי הטבע.

השפעתה של מעיין על הסביבה בישראל:

קידום תוכנית אסטרטגית לאִפחוּת בענף החקלאות – הפחתת פליטות, קיזוז פחמן והתאמת המחקרים הגלובליים לנתונים המקומיים.

Please complete the captcha.